Tel: (76) 509-253     Fax: (76) 509-252

Szennyfogó szőnyegek

Ön is szereti a tisztaságot? Ön is azt reméli, hogy a takarítási, felújítási költségek csökkenthetők?
A profeszionális szennyfogó szőnyegek erre lettek kitalálva. Minőségi lábtörlők, amik a leggazdaságosabb megoldást jelentik.

Miért szükséges a lábtörlő?

Egy racionális döntés alapjai

Megkérdeztük az embereket mit gondolnak, ha a lábtörlőkről van szó. Azt vizsgáltuk, hogy milyen sztereotípiák kapcsolódnak hozzá.
Önnek mi jut először az eszébe a szennyfogóról, vagy a lábtörlőről? A többség számára a lábtörlő hasznos és szükséges dolgot jelentett.
Mindent a szennyfogókról!

Választási kiskáté

Hova milyen lábtörlőt tegyünk
A jó lábtörlő olyan, ami képes egy sáros cipőtalpat akár baktérium mentessé is letisztítani. Olyan, ami elvégzi a piszkos munkát, de az eredményét magában tartja. Amelyik úgy gyűjti magába a koszt mint egy fedeles szeméttároló, de szinte hasonló egyszerűséggel lehet őt kitakarítani.

Bérelni vagy vásárolni?
Kontra és rekontra
Akár egy munkahelyet is megmenthet azzal, ha megfelelő minőségű és mennyiségű lábtörlőt használ. Érdekeli hol rejtőzik az üzemeltetési költségek között olyan összeg, melyet igazán hasznos és fontos dolgokra költhetne? Megmutatjuk!
Számszerűsítjük, hogy miért éri meg jobban lábtörlőt vásárolni, mint bérelni!
Miért érdemes velünk dolgoznia
egy tulajdonosnak, tervezőnek, kivítelezőnek, üzemeltetőnek, és marketinges cégnek?
Magyar termék, magyar igényeknek megfelelően. Minőség, garancia (1-5 év), pontosság és megbízhatóság! Hozzáértés, szakértelem.
Ezek jellemeznek minket.

 

Mitől hatékony egy jó lábtörlő?

5 szabály, melynek betartásával biztos, hogy a leghatékonyabb és legtartósabb szennyfogó szőnyeget fogja kiválasztani

Egy aktív lábtörlő megakadályozza a por és a sár széthordását.

 

De hát mitől lesz aktív és hatékony egy lábtörlő?

Nagyon egyszerű és banális kérdésnek hangzik, de érdemes végig gondolni. Azért használunk szennyfogó szőnyeget, hogy a bejáratnál tisztítsuk le a nagy koszt, ne hurcoljuk tovább a belső terekbe a sarat, piszkot.

 

Miért?

1. Nagyon zavaróan hatnak a látványos, nagy tappancs nyomok a kövön, szőnyegen. Nem jó érzés ilyen összetaposott, összerondított szobában, irodában, üzletben tartózkodni. Zavarja a szemünket, nem odavaló, koszos, lepukkant hatást vált ki.

2. Féltjük a parkettát, szőnyeget. Drága dolgok ezek. Hamar elkoszolódnak, bemattulnak, összekarcolódnak a sártól, piszoktól. Nehéz jól kitisztítani őket, nagy munka is, ráadásul még több pénz felújítani, főként kicserélni.

3. Úgy gondoljuk, hogy ha az ajtóban összegyűjtjük a koszt, akkor kevesebbet kell takarítani, és könnyebb is a takarítás. Nem keletkezhetnek olyan nagyon makacs, nehezen eltávolítható foltok a beltéri, „kényesebb” burkolatokon.

Összefoglalva tehát, azért használunk lábtörlőt, mert sokkal jobb a közérzetünk tiszta terekben, csökkentjük a takarítási költségeket, és hosszabb idő telik el, hogy a burkolatot teljesen fel kelljen újítani, vagy kicserélni. Tehát sokat lehet vele spórolni.

Ahhoz, hogy ezeket az elvárásainkat teljesíthesse a szennyfogó, több szabálynak kell megfelelnie.

 

Nézzük!

1. Mekkorának kell lennie?

Gondoljunk egy teljesen szokványos dologra! Képzeljük csak el, hogyan is megyünk be például egy üzletbe? Hogyan megyünk be egy bankfiókba? Hogyan megyünk be egy hivatalba?

Meg van?

Hányszor állunk meg az ajtó előtt? Hányszor és hogyan töröljük le a lábat? Gondosan, jobb lábat, bal lábat lecsiszatolni, a cipőtalp széleit is külön, külön... Van erre időnk, figyelmünk, eszébe jut ez valakinek?

Akkor hogyan működhet ilyen helyeken a lábtörlő?

Hogyan és mitől tud hatékony lenni?

Ha logikusan végig gondoljuk, könnyen megtalálható a megoldás.

Olyan hosszúságúnak kell lennie, hogy legyen elegendő ideje összegyűjtenie a koszt.

Igen, igen a méret bizony számít! Tehát minél hosszabban gyalogolunk rajta végig, annál jobb!

Az ökölszabály az, hogy legalább 5-6 lépést meg kell rajta tenni ahhoz, hogy a kosz nagyját összeszedje a cipőtalpakról. Ez azt jelenti, hogy az optimális méret 4,5 - 5 méter hosszú. Így egy jól elhelyezett, a főútvonalon „útba" tett aktív lábtörlő kb. 85-90 %- os hatékonyságú tud lenni.

Körülbelül 5 méter megtétele után az aktív lábtörlő a szennyeződések 90%-át lekeféli a cipőről és elnyeli.

 

Az 1. szabály tehát: a megfelelő méret!

 

2. Miből készüljön?

Ezt már nehezebb megválaszolni, ehhez vagy korábbi tapasztalatok szükségesek, vagy szakmai tájékozottság.

Kis történelmi áttekintés, hogy honnan táplálkozhat szaktudásunk:

Tudta, hogy a láb tisztasága, egészen korán fontos volt az embernek? A rómaiak például mozaikból készítettek lábtörlőt, melyen még egy üdvözlégy felirat is szerepel.

A lábtörlő szerepét a bejártban először durva, majd finomabb kövek lerakásával biztosították, hogy a kosz, por lejöjjön a talpról. A rangosabb családoknál különböző díszítést is használtak.

Ezt a régi kő alapot megőrizték még napjainkban is

Régebben szinte semmi sem veszett kárba. Mindent újra hasznosítottak. Az ételmaradékot megették az állatok, a rossz ruhákból szőnyegeket, ágyelőket készítettek, sőt ennek utóhatásaként a tejeszacskóból lábtörlőt, szatyrot horgoltak.

De nagyanyáink a lábtörlőt nem csak tejeszacskóból készítették, hanem kukoricacsuhéból, nádból, szalmából, de horgoltak fonalból is.

Egy kicsit később nagyon divatossá vált a vasrács és a gumi lábtörlő, azonban egyik sem tudta

teljességgel betölteni a neki szánt szerepet. Mit csináltak az asszonyok, hogy a tisztaságot minél tovább megőrizhessék? Felmosás után a vasrácsra vagy a gumira terítették a kicsavart felmosórongyot.

Épp úgy furcsaság számba megy a finn lábtörlő, melyet vasszerkezetre rögzített 3 kefe testesít meg. Ezzel a technikával minden bizonnyal kint marad a szennyeződés.

Azonban ennél többre is képes lehet a lábtörlő szőnyegünk. Minden esetben a fő cél a tisztaság megőrzése. Manapság modern, kifejezetten a lábtörlésére kifejlesztett anyagok vannak forgalomban, melyek még a divat színeit is figyelemmel kísérik. Ezek a modern anyagok lehetővé teszik az elme szabadjára engedését és a tisztaság maximális megőrzését akár mikrobiológiai szinten.

 

Milyen anyagok azok, amelyek a mai, elvárosiasodott, szennyezett környezetben megfelelően

működnek?

Melyek azok a szerkezetek, amelyek a kültérben, az időjárási hatásokat is kibírják?

Nem mennek össze, nem fakulnak ki a nagy hőmérséklet különbségekre, a nap káros sugarainak hatására?

Miből készül az a szennyfogó szőnyeg, melyen akár ezrek is végiggyalogolhatnak egy nap, mégsem fekszenek el a szálai, rostjai nem adják fel a szolgálatot?

Mitől képesek magukban tartani a sok kilogramm port, homokot és csapadékot?

Nézzük csak a válaszokat ezekre a fontos kérdésekre!

 

Ezeknek a követelményeknek a különböző fémszerkezetek, műszálak és műanyagok felelnek meg a legjobban. Külső terekben a leghatékonyabb és leginkább időjárás állóak az alumíniumsínes szerkezetek. Itt alusínbe különböző kefesörtéket vagy gumi bordákat építenek be. Ezek lekaparják a sár nagyját, mint régen a sárlehúzók, vaskók. Az erős kefeszálak tehát nagyon hatékonyak és hosszú életűek. Képzeljünk el egy hátára fektetett, jó erős gyökérkefét. Pont így működnek.

Belső terekben szintén műszálas lábtörlőket ajánlott használni tartósságuk és hatékonyságuk miatt. A nagy lábtörlő gyártók kifejezetten a lábtörlők részére kifejlesztett elemi szálakból készítik termékeiket. Ez egy poliamid szál, melynek speciális strukturáltsága és sűrűsége lépés közben hozza létre azt az optimális súroló hatást, melynek következtében a cipőtalpakról lekerül a kosz.

 

A szálak funkciói:

a) aktív kaparószál - a szennyeződést távolítja el

b) kapilláris vízgyűjtő szál - nagy felületükkel a nedvességet szívják fel

c) nagy teherbíró képességű texturált szál - a rugalmasságot biztosítja

A poliamid szálú szennyfogó szőnyegek között is azokat a típusokat keressük, amelyek a kefesörtéhez hasonlóan vágott szálúak, azaz úgy meredeznek a szálai szabadon a cipőtalp felé, mint egy felfelé fordított erős cirokseprű. Ezeknek a szőnyegszálaknak a seprűhöz hasonlóan kell lesöpörniük a koszt. Ezt a munkát egy magába visszaforduló hurkolt szál nem képes hatékonyan elvégezni, csak az erős, felfelé meredező kemény kaparó szálak.

A vágott, erős szálak sok szennyeződést tudnak a szálak tövénél tárolni, s azt könnyedén el tudják engedni. Főleg hengerkefés porszívóval egyszerűen és gyorsan, szinte 100%-ig kitisztítható a lábtörlő.

A hurkolt, buklé szálak begyűjtik ugyan a koszt, de egyúttal csapdába is ejtik azt. A hurkok aljáról a legerősebb porszívó sem tudja tökéletesen kiszabadítani a port és a kvarckristályokat.

 

A 2. szabály tehát: fölfelé álló, kemény műszálak

 

3. Hol érdemes elhelyezni? Hányfélét használjunk?

Ehhez a válaszhoz megint képzeljünk el egy átlagos képet. Például egy átlagos férfi vagy kamasz cipőt vastagabb, jó mélyen bordázott talppal, hogy komfortos legyen benne a járás. Meg egy átlagos őszi időt. Mi ragadhat erre a cipőtalpra? Sár, falevél, esővíz és por, leginkább. Ha a sarat szeretném leszedni valamivel, ahhoz mit kellene használni?

Valami erős, kaparó szerszámot, vaskót például. Nyilván nem adjuk az ajtó előtt, kívül, még kint az épület előtt a vendég kezébe a vaskót, hogy húzza le a nagyját. De kb. ezt a hatást érhetjük el, ha az ajtó előtt elsődleges zónaként egy alumíniumba ágyazott kefesoros lábtörlő van. A kefe lehúzza a nagyját, az alusínek között pedig a lehúzott sár el is tud tárolódni.

De még maradt azon a cipőtalpon egyéb is! Szutykos esőlé, nedvesség, a rovátkákban homok és por. Ezeket más anyagú lábtörlők tudják leszedni. Köztes zónaként használhatunk például műanyag lábtörlőket a szélfogókban, vagy közvetlenül a bejárat mögött.

 

A harmadik zóna, a textiles anyagúak a legfinomabb, legapróbb port és nedvességet tudják még képzeletbeli cipőtalpunkról begyűjteni. Ez a funkció talán a legfontosabb! Mik is azok a homok és porszemcsék? Kvarckristályok. Mivel szokták a követ tisztítani, a gyémántot csiszolni? Kvarckristállyal.

A cipőtalpon maradt kvarcszemcsék akkor mit is csinálnak a kövezetünkkel, padlónkkal? Hű, ezt ne is gondoljuk tovább!!!

 

A 3. szabály tehát: használjunk kint is és bent is, többféle anyagminőségű lábtörlőt!

 

4. Olyat válasszunk, amivel nem csak lábat, hanem költségeket is megtakaríthatunk!

Egy jól megválasztott lábtörlő nemcsak a bejárat rendezettségéhez a cég imázsának erősítéséhez járul hozzá, hanem jelentős költség megtakarítást is eredményez.

Könnyű belátni, hogy az adott épületnek megfelelő méretű lábtörlőt, amely begyűjti az utcáról

bekerülő kosz 85-90%-át, sokkal könnyebben, egyszerűbben és rövidebb idő alatt lehet kitakarítani, mint az épület egészéből összeszedni ugyanezt a mennyiségű szennyeződést.

Álljon itt százalékos arányban is, hogy hogyan oszlanak meg a költségek egy padlóburkolat

esetében:

Beszerzési ár: 10%

Javítási költségek: 4%

Takarítási költségek: 86%

(Svéd tanulmány:”Den onda cirkeln” a szerző: B. Zetterquist)

Ez a beszámoló azt is kimutatta, hogy a cipőkön behordott por és sár a felelős a tisztítási költségek 85-90%-ért – tehát ez elég jó ok arra, hogy elgondolkozzunk néhány hatékony megelőző megoldáson. Leginkább a bejárati szennyfogók költségkímélő szerepén.

A megspórolt takarítási idő, energia, vegyszer havonta több tízezer forintot is kitehet, amely pár hónap alatt „kitermeli” a lábtörlőre fordított beruházást.

Ennek bizonyítására ragadjunk ki mindösszesen csak egy példát. Szinte minden épületben van

padlószőnyeggel borított terület. Nézzük, milyen hatással van a padlószőnyeg vizes-vegyszeres nagytakarítására, annak gyakoriságára és költségeire, ha megfelelő lábtörlő zónával védjük.

Egy három hónapos összehasonlító vizsgálatot készítettek egy iskolában, mely eredménye, hogy a tanulók két bejáraton keresztül érhették el azt a területet, ami szőnyeggel volt borítva. Az egyiknél 6 méter hosszú szennyfogó volt leterítve, míg a másiknál a szőnyeg előtt 10 méter hosszan kőpadozaton haladtak át. Ezen a területen egy normál rácsos és egy műanyag lábtörlő volt. Mindkét bejáratnál 60 000 áthaladást regisztráltak. A hagyományos módon „védett” padlószőnyeg olyan mennyiségű koszt szedett össze, hogy háromszor kellett

szőnyegtisztító géppel megtisztítani. Erre a vizsgált időszak alatt a lábtörlővel védett területen csak egyszer volt szükség. Másszóval: a nagytakarítás szükséglete 67%-kal csökkent!

Nem mindegy, hogy évente 1 vagy akár 3 alkalommal szükséges vizes nagytakarítást végezni. És nem csak anyagi szempontból! Köztudott, hogy minél többször végzünk ilyen „durva”

beavatkozást, annál gyorsabban roncsolódnak el a padlószőnyeg szálai, annál gyorsabban kezd újra elkoszolódni, a szőnyeg szerkezete meggyengül, ennek következtében megnyúlik, gyorsabban kopik stb, stb... Nem véletlenül ajánlják a komoly padlószőnyeg gyártók, illetve kötik sokszor garanciájukat is ahhoz, hogy megfelelő védelemmel lássák el a szőnyeget a közvetlen szennyezéstől. Például különböző szennytaszító bevonatokkal, vagy éppen szennyfogó szőnyeg használatával.

 

A 4. szabály: Jó minőségű, hosszú garanciájú lábtörlőt válasszunk, hogy az megfelelően védhesse a többi burkolatot az idő előtti elkopástól és cserétől!

 

5. Ahogy a szemetes edényt üríteni, úgy a lábtörlőt takarítani kell!

A lábtörlők takarítása bizony aztán fogós kérdés! A legtöbben itt véreznek el. Mert kis hazánkban lábtörlőt takarítani csak kevesen tudnak, legalább is sikerült elhitetni ezt a fél országgal!

A fentiekben taglaltuk, hogy mitől jó a jó lábtörlő. Fő erénye, hogy nagyon kemény és nagyon erős műszálakból készül. Éppen ezért a takarítása a lehető legegyszerűbb. Nem kell babusgatni, finomkodni vele, hanem jól oda kell csapni neki! Porszívóval, slaggal, nagynyomású vízsugárral.

Sokakat persze mélyebben is érdekel a takarítás tudománya. Fontos, hogy ezeket a drága lábtörlőket megfelelő módon tartsuk karban, hogy sokáig szolgáljanak. Olyanok ők, mint a szemetes edény.

Addig tudja tárolni a szemetet, amíg tele nem lesz. Ki kell üríteni időben, hogy el tudja látni a

feladatát. Ha nem ürítem ki, akkor mellé potyog a szemét, koszos lesz körülötte minden. És persze ronda látvány is. Gondoljunk erre a hasonlatra, ha gyengélkedni látjuk lábtörlőnket. Egy jó minőségű, akár 5 kg port is össze tud gyűjteni és tárolni négyzetméterenként. Azt valahogy ki kell szedni belőle, különben hogyan várhatjuk el tőle a további hatékonyságot?

1. Tűzött szálak

2. Elsődleges hátlap

3. Teherbíró hátlap

4. Kosz tároló terület

Foglaljuk csak össze a jó lábtörlő ismérveit, hogy épül fel, hol tárolja a koszt?

1. felfelé álló, tűzött szálak söprik le a koszt

2. ezeket a szálakat egy ún. elsődleges hátlapba tűzik

3. az elsődleges hátlapba tűzött szálcsomókat belevulkanizálják a teherhordó hátlapba, ami lehet PVC vagy gumi, ezek csúszásmentesek, erősen tapadnak a burkolatokra

4. a kosz tároló terület a tűzött "fűcsomók" között van, innen, tehát elég mélyről kell jó eszközökkel kitisztítani azt

 

Az 5. szabály tehát: gyakran takarítsuk, mert úgy szebb is, de legfőképp sokkal hatékonyabb!

 Figyelem, ahol nincs külön feltüntetve, áraink Bruttó (27 % Áfás) árak!